NL  EN

Fred van Hove


Van Hove/Brötzmann - Front to Front (nieuwe LP!)
Het leek wel eeuwig te duren voor Fred Van Hove en Peter Brötzmann hun plaats bereikten op het podium van het Summer Bummer Festival in 2019. Dit was een lang verwacht concert van twee legendarische muzikanten die in de tweede helft van de jaren zestig, samen met een handvol Europese zielsgenoten, de vloer hadden aangeveegd met zowat elk denkbaar concept van jazz en geïmproviseerde muziek. Terwijl het publiek spontaan begon te applaudisseren en aanmoedigend begon te roepen en te fluiten, repten alle andere deelnemende artiesten van het festival – onder wie goed volk als Angel Bat Dawid, Steve Noble, Thurston Moore, Paal Nilssen-Love, Frank Rosaly, Jeb Bishop, Signe Emmeluth, Adam Cadell … – zich naar de zaal om een zitje te bemachtigen. Ongeveer in het midden van het podium aangekomen hield Van Hove plots halt en keek, met een glimlach op het gezicht, maar vooral ook verbaasd, naar het erg enthousiaste en talrijk opgekomen publiek. Ondertussen had Brötzmann zijn tenorsax omgegord en stond hij ogenschijnlijk onbewogen te wachten.

Je kon de spanning in de zaal voelen stijgen. Pas na enkele erg lange minuten besloot Van Hove om zich langzaam verder te begeven naar de piano die aan het verre uiteinde van het podium. En dan, net als zowat iedereen er van overtuigd was dat het deze briljante pianist niet meer zou lukken, gebeurde het … In wat slechts een oogwenk leek, zeeg Van Hove neer, dook krachtig maar erg beheerst de toetsen in en begon aan een indrukwekkende cluster van noten in rechtstreekse confrontatie met Brötzmanns herkenbare splijtende oerkreten uit zijn tenorsax. Deze verpletterende introductie deed het verbaasde publiek simultaan achteruit bewegen, overspoelde de zaal met een emotionele vloedgolf en liet een deel van ervan in extase en een ander deel in tranen achter. Dat is wat zestig jaar avontuurlijke muziek, op een briljante manier gebald tot veertig minuten muzikale gelukzaligheid door twee van zijn spilfiguren, kan doen met een mens.

Toepasselijk door de artiesten zelf getiteld als Front To Front zal dit sublieme nieuwe muzikale statement van Fred Van Hove en Peter Brötzmann vanaf oktober 2020 beschikbaar zijn als een gelimiteerde vinyl release (oplage van 300) voor het Dropa Disc Label. U kan dit unieke document nu voorbestellen en de digitale download (MP3, WAV en AAC) nu al verzilveren bij de aankoop.

Klik hier
© 2011 Frederik Van Hove - Ontwerp & ontwikkeling door PERFECT PIXEL